A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти та спорту Великописарівської селищної ради

Реформа НУШ у дії

Дата: 01.03.2019 11:27
Кількість переглядів: 47

Уряд розподілив і направив в області 1, 215 млрд гривень на навчання вчителів та закупівлю обладнання для першокласників, які навчатимуться у школі в межах реформи Нова українська школа у 2019-2020 навчальному році. Цю постанову було прийнято  27 лютого 2019 року.

«Напередодні цього навчального року ми мали великі проблеми з затримками в закупівлях обладнання для Нової української школи. Торік ми спрямували цей мільярд на новий освітній простір у квітні, сподіваючись, що органи місцевого самоврядування зможуть оперативно використати ці кошти. На жаль, так не сталося. Тому цього року ми відправили кошти ще на 2 місяці раніше. Тобто на місцях матимуть півроку, щоб підготуватися до нового навчального року. Однак я закликаю місцеві органи самоврядування не зволікати і вже зараз розпочинати підготовку до закупівель, кожен день важливий. Наші першокласники мають 1 вересня прийти у готову до роботи школу – це наша з вами спільна відповідальність», – зазначила Лілія Гриневич.

Передбачається, що, як і торік, ці кошти використовуватимуться на засадах співфінансування. Так, обласні центри повинні будуть докласти не менше 30% власних коштів (формула 70 на 30), райони і ОТГ – не менше 10% (формула  90 на 10), а гірські території та населені пункти на лінії зіткнення – лише 5% (формула 95 на 5).

Загальний обсяг субвенції на обладнання – 950 млн грн – розподілятиметься на закупівлю меблів, дидактичних матеріалів, комп’ютерів та музичних інструментів. Так:

  • 25 відсотків від виділених коштів буде спрямовано на закупівлю дидактичних матеріалів. Розподіл субвенції між відповідними місцевими бюджетами здійснюється за чітко визначеним алгоритмом – з урахуванням кількості класів у початкових школах в адміністративно-територіальній одиниці;
  • 40 відсотків буде спрямовано на закупівлю сучасних меблів для початкових класів. Цю частину коштів розподілятимуть пропорційно до кількості учнів у початкових школах в адміністративно-територіальній одиниці;
  • 35 відсотків виділених коштів піде на закупівлю музичних інструментів, комп'ютерного обладнання, відповідного мультимедійного контенту для НУШ. Розподіл субвенції здійснюється з урахуванням кількості початкових шкіл в адміністративно-територіальній одиниці.

«Ще одна принципова позиція, яку ми заклали у розподіл і торік, це уникнення людського фактору у розподілі цих коштів. Саме тому в постанову ми заклали принцип пропорційності – тобто усі кошти діляться відносно кількості учнів, кількості класів та кількості шкіл з початковою школою», – пояснила Лілія Гриневич.

Ще 260 млн грн цієї субвенції буде спрямовано на підвищення кваліфікації вчителів, що братимуть перший клас у 2019-2020 навчальному році.

Нагадуємо, що Урядом також створено Координаційну раду, яка допоможе впроваджувати реформу НУШ на місцях, зокрема контролюватиме використання виділених коштів.

З сайту МОН


« повернутися

Вхід для адміністратора