A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти та спорту Великописарівської селищної ради

День Вишиванки!

Дата: 19.05.2022 13:13
Кількість переглядів: 63

 В Україні та світі у третій четвер травня відзначають День вишиванки — свято, яке за десять років пройшло шлях від флешмобу чернівецьких студентів до культурної події міжнародного рівня! 

Вишиванка для українців – це не тільки традиційний одяг, а й оберіг. Це потужний символ благополуччя в родині, а також свято національної єдності!

Вітаємо з важливим українським святом, Днем вишиванки! У цей день важливо згадати про наше коріння. Адже український народ – сильний, незалежний і має прекрасні традиції. Давайте їх продовжувати і розвивати!

Одним із символів України та українського народу є вишиванка. Історія цього національного одягу дуже давня і сягає часів русичів, Київської русі. Звичайно, в той час не було тих традиційних вишиванок, що маємо сьогодні. Але саме тоді були закладені візерунки, символи, що й до сьогодні майстрині вишивають на сорочках. Ще давньогрецький філософ Геродот стверджував, що в одязі скіфів були вишиті символи. Кожен символ мав певне значення – силу, витривалість, мудрість, сонце, любов, вірність тощо. 

Історія свята День вишиванки

Зазначимо, що вперше відзначати День вишиванки почали у 2016 році. Ініціатором стала студентка Чернівецького національного університету Леся Воронюк. Вона запропонувала своїм одногрупникам прийти на заняття у вишитих сорочках, водночас ідею підтримали як викладачі, так і студенти всього навчального закладу.

Кілька років свято відзначалося лише в стінах університету, але потім ця традиція поширилася і по інших містах України.

Варто зазначити, що протягом останніх років вишиванка стала справжнім трендом. Більшість українських брендів створюють національний одяг зі старовинною символікою та унікальним орнаментом.

Здавна українська вишиванка служила як прикрасою так і оберегом, а ще й своєрідним документом, за яким можна було визначити з яких країв родом власник вишиванки.

Залежно від території виділяють цілий ряд видів реалізації вишивок: вишиванка середньої Наддніпрянщини, Полтавська вишиванка, Волинська вишиванка, Сіверщина та Чернігівщина, вишиванка Полісся, вишиванка Буковини, вишиванка Покуття, Гуцульська вишиванка, Бойківська вишиванка, Закарпатська вишиванка, Лемківська вишиванка, стрій вишиваноки Слобожанщини.


« повернутися

Вхід для адміністратора