A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти та спорту Великописарівської селищної ради

Здорове харчування

План заходів реформування системи шкільного харчування та представленні оновленого меню.

Технологічні карти на страви

Постанова №305 КМУ від 24.03.2021 Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

Стандарти НАССР

Третій форум реформи шкільного харчування

Здорове харчування

У всіх закладах загальної середньої освіти організовано гаряче харчування. Із загальної чисельності учнів 792 здобувають освіту за денною формою навчання 790. З них гарячим харчуванням охоплено 641 учень, що складає 81,1%. Безоплатним харчуванням охоплено 397 (50,3%). Відповідно до Порядку про організацію харчування дітей у закладах освіти Великописарівської селищної ради, затвердженого сесією селищної ради 27.01.2021 (зі змінами від 17.03.2021) у закладах освіти за кошти Великописарівської селищної ради Сумської області харчуються учні 1-4 класів 323, діти, позбавлені батьківського піклування 4, діти з малозабезпечених сімей 13 , діти з ООП, що навчаються в інклюзивних класах 4, діти учасників бойових дій та учасників операції об’єднаних сил Збройних сил України, , дітей, батьки яких виконують (виконували) службові обов’язки у зоні операції об’єднаних сил Збройних сил України або загинули (померли) внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час участі в операції об’єднаних сил Збройних сил України – 33, діти з багатодітних сімей 60.

Середня вартість одноразового безоплатного харчування складає 16,35 грн, з них кошти Великописарівської селищної ради – 15,00 грн., 1,35 грн. – кошти, не заборонені законодавством. Середня батьківська плата за гарячі комплексні обіди для учнів 5-11 класів становить 12,78 грн. Для вихованців дитячих садочків за ІІ квартал 45,83 грн з доплатою батьків 40% село, 60% місто.

Всі заклади загальної середньої та дошкільної освіти мають власні харчоблоки, обіденні зали та забезпечені кваліфікованим персоналом.

У щоденний раціон дітей введено молоко та молочні продукти (молоко, сир твердий, м’який та кисломолочний, сметана). Дієтичне харчування у закладах освіти Великописарівської селищної ради не впроваджене у зв’язку з відсутністю потреби. У закладах освіти готуються страви «здорового харчування» з максимальним збереженням поживних харчових нутрієнтів (більки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни), в режимах запікання з мінімальним використанням жирів, тушкування, тощо; а також мінімізації ручних втручань у процес приготування страв.

Продукти харчування та сировина для приготування їжі надходить до закладів шляхом здійснення централізованого завозу від ТОВ «Охтирська мʼясна компанія» (мʼясо свинини, мʼясо яловичини, філе куряче, печінка свиняча), ТОВ «Сумська продуктова компанія» (масло вершкове, молоко коровʼяче пастеризоване, вершки) та закупівлі у місцевих виробників ФГ «Світанок» (хлібобулочні вироби», ТОВ агрофірма «Мрія» (олія соняшникова, крупи, борошно пшеничне), фізичних осіб підприємців та приватних підприємців.

Ціни на продукти харчування та сировину не відрізняються від роздрібних цін у торгівельних точках населених пунктів громади.

За якістю продуктів та сировини, що надходить від постачальника, санітарними вимогами щодо їх зберігання у коморі, стежать медичні працівники і комірники. Фактів надходження та використання неякісної сировини протягом 2020-2021 навчального року не виявлено.

Щороку здійснюється аналіз питної води та овочевої продукції.

На виконання вимог Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти виключені з меню ковбасні вироби. Не використовуються для приготування їжі маргарин, консерви промислового виробництва, не пастеризовані молоко та соки, каву та кавові продукти, що містять трансгенні жири, кондитерські вироби та продукти із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту, синтетичні барвники,  тощо.

Заклади загальної середньої освіти при організації харчування дотримуються Санітарного регламенту та впроваджують систему НАССР.  Впроваджено систему в 1 опорному закладі (Великописарівська СШ І-ІІІ ступенів), частково впровадили 3 заклади загальної середньої освіти (Вільненський, Тарасівський НВК та Ямненська ЗОШ).

На виконання розроблених заходів щодо впровадження проєкту здорового харчування 04.06.2021 Охтирським відділенням Державної установи «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України» проведені гігієнічне навчання та залік для кухарів, комірників, медичних працівників закладів дошкільної та загальної середньої освіти. 07.06.2021 цією ж установою здійснено санітарно-мікробіологічне дослідження питної води. 15.06.2021 року 5 кухарів ЗЗСО взяли участь у навчанні за програмою з теми «Новітні підходи щодо організації харчування в закладах загальної середньої освіти», що відбувся на базі Державного навчального закладу «Охтирський центр професійно-технічної освіти».

На нарадах, що проводяться фахівцями відділу освіти, молоді та спорту та Держпродспоживслужбою для керівників, осіб, відповідальних за харчування у ЗЗСО, медичних працівників, кухарів розглянуті питання організації безпечного, якісного та здорового харчування учнів і вихованців, дотримання Санітарного регламенту, впровадження сучасного чотиритижневого меню, використання у меню страв зі збірника Євгена Клопотенка, Постанови Кабінету Міністрів України № 1591 та № 305 щодо норм харчування, виконання заходів про впровадження у закладах освіти системи НАССР (забезпечення виконання програми-передумови системи НАССР).

З метою покращення умов зберігання продуктів харчування за рахунок залучених коштів придбані пластикові контейнери ємністю 50 л для зберігання сипучих продуктів у Великописарівській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів та Ямненській ЗОШ І-ІІІ ступенів на суму 880 грн. Для зберігання продуктів харчування у холодильниках з дотриманням вимог щодо товарного сусідства придбано 4 пластикові контейнери у Ямненській ЗОШ І-ІІІ ступенів на суму 144 грн.

Для покращення санітарно-гігієнічних умов зберігання овочевої продукції у Великописарівській СШ І-ІІІ ступенів зроблені дерев'яні піддони.

Вхід для адміністратора