A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти та спорту Великописарівської селищної ради

21 січня - міжнародний день обіймів

Дата: 20.01.2023 11:57
Кількість переглядів: 18

 21 січня весь світ святкує чудове свято - Міжнародний день обіймів (International Hug Day). Вчені довели, що справжні теплі обійми допомагають покращити роботу нервової системи, впоратися з життєвими негараздами та просто роблять людей щасливішими. За традицією цього дня можна дружньо обіймати навіть незнайомих людей.

Запровадження дистанційного навчання в умовах пандемії COVID-19 призвело до порушень контактів між учнями, згуртованості учнівських колективів/груп. Адже онлайн хоча і дає нові можливості, проте діти можуть почувати себе ізольовано, сумувати за друзями та вчителями. 

Повномасштабне вторгнення російської федерації посилило актуальність  проблеми згуртованості учнівських колективів, надання учнями дружньої підтримки один одному. А тому сьогодні, коли діти знову навчаються дистанційно, важливо нагадувати їм, що вони не самі: всі разом – вони спільнота. 

З огляду на зазначене, в області запроваджено обласну акцію «Дистанційний тимбілдінг».           Мета акції – сприяти формуванню почуття спільності, позитивного психологічного клімату в учнівських колективах. Акція проводиться з 21.01.2023 до 20.03.2023. Період акції охоплює такі дати:

21 січня - Міжнародний день обіймів;

14 лютого - Міжнародний день усіх закоханих;

17 лютого - День спонтанного прояву доброти;

1 березня - Всесвітній день компліменту;

20 березня - Міжнародний день щастя.  

Започаткували свято студенти європейських вишів в 70-х роках XX століття. В цей день хлопці та дівчата обіймали один одного без жодного інтимного натяку, обмінюючись душевним теплом. Та сьогодні це гарний привід порозумітися всім членам родини.

Згідно з різними дослідженнями, обійми, як і сміх, ефективні при лікуванні різних хвороб, а також допомагають позбутися депресії та стресу, а тривалі обійми, коли серця двох людей немов торкаються один одного, приносять велику користь.

Обійми приносять радість не тільки тим, кого обіймають, а й тим, хто обіймає.

Обійми допомагають людям як психологічно, так і фізично:

- зростає кількість ендорфінів (це морфіноподібні речовини, які знижують біль і викликають почуття ейфорії);

- обійми підсилюють імунну систему;

- стимулюють центральну нервову систему;

- покращують сон;

- надають сили;

- омолоджують;

- знімають стрес;

- збільшують кількість окситоцину - гормону, який знімає депресію, а також знижує кров'яний тиск, тобто зменшує ризик серцевих захворювань;

- підвищують рівень гемоглобіну, що зміцнює весь організм, підсилює імунітет і прискорює одужання від хвороб;

- підвищують самооцінку;

- приносять позитивні емоції; - позбавляють від внутрішніх страхів, депресії, самотності.

Обійми в ранньому дитинстві роблять нас здатними любити. Суспільства, де люди мало обіймають один одного, стають більш агресивними.

"Для виживання людині потрібно, щоб її обнімали 4 рази на день, 8 раз - для підтримки, і 12 - для особистого зростання та розвитку". Це стверджує американська психологиня Вірджинія Сатир.

       


« повернутися

Вхід для адміністратора