A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти та спорту Великописарівської селищної ради

РОБОТА КУ "ЦПРПП" у 2022/2023 навчальному році

Дата: 30.08.2023 16:06
Кількість переглядів: 19

Проблема підвищення якості професійної компетентності педагогічних  працівників освіти у 2022/2023 навчальному році зумовлена зростанням вимог до рівня їх професійної майстерності. Для становлення професіоналізму в сучасних умовах педагогам, як ніколи, потрібно не лише по-новому вчити, а й по-новому вчитися, бути в постійному творчому пошуку. Особливу роль у здійсненні реформ в освіті відіграє вдосконалення науково-методичної роботи шляхом формування  інноваційного  освітнього середовища, реалізації  особистісно орієнтованого, індивідуального та диференційованого підходів до підвищення їхньої професійної компетентності.

Повітряні тривоги, ракетні обстріли, відключення електроенергії, дистанційне навчання — такі виклики постали перед освітою України від початку повномасштабного вторгнення росії. Та попри все, українські вчителі реалізують право кожного учня на якісний освітній процес. Доки триває війна, в тилу закладається фундамент під нову післявоєнну Україну.

З метою підтримки інновацій, впровадження та масштабування ефективних педагогічних практик, покращення якості та актуальності підвищення кваліфікації з 26серпня по  09 вересня на базі Великописарівського центру професійного розвитку педагогічних працівників відбулись серпневі онлайн-зустрічі професійних спільнот педагогів громади . Під час засідань розглядались актуальні питання щодо особливостей організації освітнього процесу, викладання навчальних предметів в 2022/2023 навчальному році, обговорювались програмні новації, інструктивно-методичні рекомендації, ключові зміни в освітній галузі. Так працівниками  нашого центру було проведено 10 серпневих засідань для всіх професійних спільнот за темою «Нові підходи до викладання предметів   в умовах оновленого змісту і технологій навчання, що дозволяють реалізувати Державний стандарт повної загальної середньої освіти». Під час онлайн-зустрічі учасники спільнот  змогли обмінятися досвідом роботи, обговорити питання :

        - особливості календарно-тематичного планування, планування  занять у межах нормативно-правового забезпечення;

        - оцінювання навчальних досягнень учнів; актуальність та важливість формувального оцінювання;

-  особливості навчання учнів 5 класів, які здобувають освіту відповідно до нового Державного стандарту базової середньої освіти;

- про навчальну літературу, рекомендовану МОНУ для  використання у закладах освіти у 2022/2023 н.р.;

        - вимоги програм, зміст та основні завдання модельних навчальних програм;

        - виконання Санітарного регламенту щодо організації роботи з технічними засобами навчання;

        - безпекова ситуація на уроках.

        Працівниками центру надані рекомендації щодо  проведення першого уроку в закладах загальної середньої освіти та  організації освітнього процесу в закладах дошкільної освіти. 

        У жовтні 2022 рокупроведено  онлайн-консультування для педагогічних працівників закладів дошкільної освіти з питань:

  • організація безпечного освітнього середовища  в ЗДО;
  • методи дистанційного навчання для дітей старшого дошкільного віку;
  • про освітню програму ЗДО та плани роботи педагогічних працівників.

        Першого листопада керівники закладів дошкільної освіти отримали роз'яснення з питань:

  • завдання та мета проєкту «Завжди поруч»;
  • про конкурс на кращий сайт ЗДО;
  • про використання платформи НУМО-для дошкільнят в роботі вихователів.
  • організація освітнього процесу в ЗДО в умовах воєнного стану;

      17  листопада проведено консультування  керівників закладів освіти з  питань пов'язаних з КПК та атестацією в 2023 році, наданірекомендації щодо заповнення журналів в 5класі. 30 листопада керівники ЗЗСО  з консультантом центру обговорили підсумки НМТ-2022 та перспективи НМТ-2023.

Для відповідальних за ЗНО проводились онлайн–консультації(26-28 грудня) з питань:

  • підсумки НМТ-2022 та перспективи НМТ-2023;
  • про використання кабінету «керівника закладу освіти» на сайті УЦОЯО;
  • про інформаційну систему планування і замовлення курсів ПК.

Упродовж січня 2023 року в онлайн-форматі проведено 6      засідань педагогічних спільнот «Сучасний урок: проблеми, пошуки, знахідки, перспективи. Використання застосунків у практичній діяльності педагогів».. Вчителі  поділилися досвідом роботи Як допомогти дітям самостійно вчитися в умовах війни? Сучасні підходи до виховання патріотизму на уроках.

21 лютого2023 року  консультантом центру організовано  онлайн -марафон «Сильна мова-сильна держава», до якого були залучені учасники професійної спільноти вчителів української мові і літератури, вихованці ЗДО «Ромашка», БДЮТ.

Для спільноти заступників з навчально -виховної роботи в очному форматі були проведені консультації щодо НМТ-2023 (28.02. та 22.03.2023) та перспективного планування курсів підвищення кваліфікації на 2024 рік (17-18.04. 2023).

30 березня 2023 року проводилась онлайн – консультація для учнів 11 класів , їх батьків та вчителів щодо особливостей реєстрації на НМТ-2023.

31 березня консультант ЦПРПП була модератором  дистанційного  «круглого столу»   «Формування ключових компетентностей дошкільника та учня НУШ як результат наступності».

Як вчителю відновитися  під час відпустки  та чому це так необхідно? Як поповнити свій внутрішній ресурс? Ці та інші питання 16 червня 2023  працівники ЦПРПП обговорювали  з педагогами  закладів освіти громади під час онлайн-зустрічі «Набуття та відновлення внутрішніх ресурсів педагогічного працівника».

На запит керівників закладів дошкільної освіти працівниками центру в липні 2023 року організовано онлайн-наради «Моніторинг, як сучасний засіб управління якістю освіти»,  «План роботи закладу дошкільної освіти як управлінський документ, який визначає рух до якості освіти».

Центр професійного розвитку успішно співпрацює із відділом освіти: консультує з питань організації курсів підвищення кваліфікації, актуалізації даних про учнів ЗЗСО, вихованців ЗДО;формує звітність в інформаційно-телекомунікаційній системі “Державна інформаційна система освіти”, координує роботу щодо організації та проведення навчання з питань цивільного захисту керівників закладів освіти, займається конкурсним відбором підручників, інвентаризацією підручників.

Працівники ЦПРПП брали участь у засіданні робочої групи щодо здійснення моніторингу  стану організації освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти в умовах правового режиму воєнного стану за І семестр 2022-2023 навчального року.

У січня 2023 року проводилась консультаційна робота з керівниками ЗДО щодо участі в обласному конкурсі на кращий сайт закладу дошкільної освіти. Заявка була зроблена на сайти ЗДО «Оленка» та «Ромашка».   Відповідно до наказу відділу освіти та спорту Великописарівської селищної ради від 17.02.2023 № 36-ОД «Про проведення І етапу обласного фестивалю-огляду фахової майстерності педагогів закладів дошкільної освіти «Світ дошкілля» у 2023 році» з 21 квітня до 28 квітня 2023 року проведено І етап обласного етапу фестивалю-огляду фахової майстерності педагогів закладів дошкільної освіти  Великописарівської селищної ради «Світ дошкілля». Методичний супровід конкурсу здійснював консультант.  На жаль було подано лише3 роботи, це вихователі ЗДО «Ромашка», «Оленка» та «Сонечко».

У рамках заходів «Педагогічний куферок»  (наказ відділу освіти від   №) працівники центру професійного розвитку педагогічних працівників у період з 01 по 30 березня відвідали заклади   освіти. Про надання освітніх послуг в сучасних умовах, про особистісне та професійне зростання педагогів, про академічну доброчесність та психологічну підтримку учасників освітнього процесу – ці та інші питання обговорювались під час зустрічі. Спілкуючись педагоги висловили своє бачення ролі вчителя, психолога в цей нелегкий час.

У червні 2023 року розроблено соціально-психологічний проєкт «Спілкуємось – перемагаємо» відповідно до листа  ГО «Мережа захисту національних інтересів «АНТС»,де  відкрито набір заявок на участь у проєкті HALLI 2.0 – HackathonforLeadershipinLocalInnovations – всеукраїнський інкубатор для виявлення, підтримки та впровадження соціальних інновацій на місцевому рівні.  

            За 2022-2023 навчальний рік працівниками ЦПРПП було надана   207    консультацій педагогічним працівникам та керівникам закладів освіти з питань організації освітнього процесу, курсів підвищення кваліфікації, планування траєкторії професійного розвитку, атестації, підготовки матеріалів до конкурсів, офрмлення та наповнення куточків безпеки, підготовка документів закладу освіти  та інше


« повернутися

Вхід для адміністратора