A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти та спорту Великописарівської селищної ради

ЩО ТАКЕ РЕСУРСИ ЛЮДИНИ

Дата: 10.11.2023 08:55
Кількість переглядів: 12

🤗2 листопада 2023 року психолог центру професійного розвитку педагогічних працівників Великописарівської селищної ради  провела онлайн зустріч з працівниками закладів освіти громади «Що таке ресурси людини?».
❗Ресурс має глибоке і фундаментальне значення для нашого життя. Так, слово ресурс ми можемо асоціювати з такими словами, як джерело, енергія, відновлення, опора, сили, запас, мотивація.
❗Ресурси - це те, що наповнює людину, є життєвими опорами, а саме вони дозволяють забезпечувати основні життєві потреби: виживання, відчуття безпеки, задоволення фізичних потреб, побудову стосунків та взаємовідносин, самооцінку, самореалізацію. Наявність ресурсів визначає стресостійкість людини до травматичних подій: здатність адекватно переносити стрес, адаптуватись до життєвих обставин та мати можливість до самовідновлення.
❗РЕСУРС – це життєва енергія, яка у нас завжди є, вона дає відчуття наповненості, підтримки, це такі своєрідні запаси, якими ми можемо скористатися у потрібний для нас час. Важливо усвідомлювати, що ресурси можуть бути вичерпані, через їх відсутність людина може перебувати в різних психоемоційних станах. Також є речі, які можуть забирати наші ресурси.
❗Ресурси умовно можна поділити на дві категорії: зовнішні та внутрішні, тому що ресурси тісно пов’язані між собою і збалансовують наше життя. ❗Отже, ми маємо піклуватись про наповнення і укріплення одного й іншого: тобто що більше у людини набутих зовнішніх і внутрішних ресурсів, то вищою є здатність проходити через різні життєві кризи, відчувати себе впевнено й цілісно, бути ефективним у кожній сфері життя.
Через шлях самоусвідомлення потрібно ❗навчитися дбати про свій ресурсний стан, особливо зараз, в час постійного травматичного стресу та невизначеності, це допоможе впоратись із ситуацією, надасть сили та розуміння, як жити далі і в якому напрямку рухатися.
Під час зустрічі були проведені ресурсні вправи «Я є. Я маю. Я можу. Я буду.», «Баланс», « Три радості дня», «Долонька», медитація на розповсюдження добра та любові.🌞🤗
❗Важливо правильно усвідомлювати та розуміти наявність власних ресурсів, розподіляти їх. ‼️Дбати про свій ресурсний стан і відновлювати його це:   📍піклуватись про себе на фізичному, психологічному, інтелектуальному та інформаційному рівнях, 📍тримати баланс між роботою та відпочинком.💏


« повернутися

Вхід для адміністратора