A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти та спорту Великописарівської селищної ради

Онлайн зустріч 9-класників Великописарівської спеціалізованої школи з Лебединським педагогічним коледжем

Дата: 11.12.2020 12:44
Кількість переглядів: 41

У даний час світ професій надзвичайно динамічний і мінливий, вимоги, що пред'являються ним до людини, неухильно змінюються.

Робота відіграє важливу роль в житті кожної людини і має великий вплив на його стан і самопочуття. Тому одним з центральних і в цьому сенсі доленосних в житті кожної людини, є питання про пошук, вибір і оволодіння професій.

Як же допомогти дитині визначитися з майбутньою професією? Маємо кілька порад батькам старшокласників.

1. Пройдіть тестування

Зараз в кожній школі повинен бути психолог, який проводить профорієнтаційне дослідження. Часто це робиться з метою розподілити дітей за профілями всередині закладу освіти - гуманітарний, технічний, природничо-науковий і т.д. Тестування завжди допоможе визначити область, до якої схильна дитина, і вказати спеціальності, де вона зможе себе реалізувати.

Існує безліч тренінгів, на яких за допомогою опитувань і тестування легше визначитися, вибрати правильний напрямок.

2. Намагайтеся краще пізнати дитину.

З дитиною треба розмовляти. Що йому цікаво, чим би він хотів займатися, які пріоритети перед собою ставить - все це відіграє величезну роль у виборі майбутньої професії. Поділіться з дитиною історією про те, як ви встали на свій професійний шлях. Розкажіть, що вам теж було непросто, згадайте, чим ви керувалися при виборі професії і проаналізуйте його відповіді. Все це допоможе вам з дитиною знайти спільне рішення в такому складному питанні.

При виборі майбутньої професії потрібно враховувати кілька факторів, і в першу чергу - бажання дитини.

3. Не змушуйте дитину стати тим, ким не стали ви самі.

Ніколи не перекладайте на дитину свої нездійсненні мрії юності. Ви завжди хотіли стати лікарем, але присвятили життя вихованню дитини, і тому вимагаєте тепер від дитини своєї професійної реалізації? Ви ризикуєте загубити майбутнє людини, вихованню якої присвятили власне життя. Ваші мрії - це тільки ваші мрії. У вашої дитини є власні уявлення про ідеальну роботу, і не потрібно ці уявлення руйнувати. Дозвольте їй зробити вибір самостійно. Пам'ятайте, що дитина буде успішною тільки в тій сфері, яка їй цікава. Поважайте її «хочу!». Це є головним мотивом.

4. Не бійтеся помилок

Ну і наостанок ... Дозволяйте своїй дитині помилятися. Не потрібно нав'язувати їй стереотип, що професія обирається в 11-му класі «раз і назавжди». Багато хто приходить до професійного самовизначення дещо пізніше. Просто не потрібно піддаватися миттєвим поривам, зважені обдумані рішення - ось секрет успіху. Ваша підтримка, прийняття і розуміння життєвої позиції дитини і  бажань їй необхідні. Дайте їй зрозуміти, що ви поруч і завжди допоможете, але вибір вона повиненна зробити самостійно.



« повернутися

Вхід для адміністратора